Endpoints zijn dataverwerkers

Dataverwerkers ook wel “Endpoints” genoemd zijn computers, laptops, tabs, mobiele apparaten waaronder smartphones maar ook iOT verwerken data. Endpoints wisselen data uit zowel naar de Cloud of halen data uit de Cloud. Microsmart ICT is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in Datamanagement in Data Centers (De Cloud). Door het steeds generieker worden van deze diensten denk aan de Cloud Providers Azure, AWS of het Google Cloud Platform, ben ik mij steeds meer gaan richten op de Endpoints en het managen van data op deze werkplekken.

Endpoints zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het verwerken van data in de Cloud maar verwerken deze ook lokaal. Het beschermen van data op Endpoints of Servers (Fysiek/Virtueel) in de Cloud begint met een goed beveiligde firewall en andere vormen van Cybersecurity software maar eindigt daar niet. Dataverwerkers moeten ook beschermd worden tegen dataverlies veroorzaakt door alle vormen van Cybercriminaliteit en menselijke fouten en/of hardware defecten. Disaster Recovery Planning is daarom een belangrijk aandachtspunt om de Continuïteit van uw Business te kunnen garanderen.

Endpoints en Cybersecurity

Cyberbeveiliging is een belangrijke factor om de bedrijfscontinuïteit van uw netwerk (infrastructuur) en dataverwerkers te garanderen. Endpoints zijn over het algemeen apparaten die niet in Data Centers gelokaliseerd zijn. Datacommunicatie naar de Cloud vind vaak plaats via een laptop, tablet of mobiele telefoon en iOT Endpoints wisselen data uit. Deze smart devices waaronder een slimme thermostaat en zelfs de smart TV of de Rapberry Pi zijn ook Endpoints. Deze Enpoints kunnen een beveiligingsprobleem zijn of uiteindelijk worden als deze niet goed onderhouden worden.

Alle Endpoints dienen beveiligd en van het juiste onderhoud voorzien te worden. Dit kan ten eerste door te werken met apparaten die goed up to date zijn (laatste versies operating system of laatste versies security updates) en werken achter een goed beschermde omgeving middels een Firewall. Maak gebruik van Endpoint Security software en een goed doordachte datamanagement strategie.

Bedrijfscontinuïteit met extra Cyberbeveiliging

De eerder gebruikte termen Front Office Back Office/Client Server netwerken worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Door virtualisatie en alles As A Service maakt het er niet inzichtelijker op. Zelf ben ik van mening dat er zoveel niet is veranderd dan wel dat alles wat vroeger Fysiek was nu ook gevirtualiseerd kan worden. Deze discussie wil ik nu niet aangaan en vind de term Client Server nog steeds van toepassing. Ook Servers in Data Center kunnen gezien worden als Endpoints maar worden in de basis vaak beter beveiligd tegen dataverlies. De zogenaamde Endpoints waaronder de laptop en andere dataverwerkers dienen daarom extra aandacht te krijgen. Zeker als deze data verwerken en lokaal opslaan. Zorg ook dat deze dataverwerkers beschermd zijn tegen data verlies d.m.v. back-up software en maak gebruik van Endpoint Protection Platforms (EPP). Om uw endpoints nog beter te beschermen maakt u ook gebruik van Endpoint Detection and Response (EDR). Meer informatie over EPP en EDR vind u hier.

Scroll naar boven